Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fejeskáposzta gyógyhatásairól
  2024-02-17 21:36:45, szombat
 
 



Emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere a fejeskáposzta .

A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Méltánytalanul hanyagoljuk ezt az egyik legértékesebb zöldségfélét. Jó tulajdonságai - olcsó, egész évben kapható, gazdag tápértékű és változatos formában elkészíthető.

Ma a legelterjedtebb zöldségfélék közé tartozik, fejenként húsz kiló körüli az éves fogyasztásunk belőle. A fejes káposzta rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, sőt a retek és a torma is.

100 g káposzta elfogyasztása napi C-vitamin szükségletünk nagy részét fedezi. Fogyasszunk belőle minél többet nyersen pl. salátának elkészítve.

A fejes káposzta az egyik legrégebben ismert és termesztett zöldségféle. Kutatások szerint már az i. e. II. évezredben ismerték és termesztették az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partvidékén, a mediterrán vidékeken.

A káposztát már az ősi egyiptomiak és a görögök is fogyasztották, mint tápláléknövényt. A görögök és a rómaiak az étkezésen túl úgy gondolták, hogy véd a részegség ellen is. A fejes káposzta Írországban lett a legfontosabb tápláléknövény.

Állítólag a savanyú káposzta kínai találmány: a korabeli számadások tanúsága szerint a Nagy Fal építésekor a munkások rendszeresen kaptak savanyú káposztát. A görögöknél a káposzta nemcsak kedvelt, hanem szent növény is volt: úgy gondolták, hogy a gyermekágyban fekvő anyákat megvédelmezi a gonosz szellemektől. Európa egyes részein más összefüggésbe hozták a káposztát a gyermekáldással: kisgyermekek számára a gólyamese francia változata például úgy hangzik, hogy az anyukák a babájukat káposztafejekben találják.

A zöldség egészségügyi előnyeit Cook kapitány is felismerte. Hajóorvosa 1769-ben az egyik matróz elüszkösödött lábát savanyú káposztával kezelte.

Cook kapitány volt az első, aki felismerte, hogy a C-vitamin hiányból kialakuló skorbut a magas C-vitamin tartalmú savanyított káposztával megelőzhető, ezért hajóútjaira mindig megfelelő mennyiségű savanyított káposztával indult, és parancsba adta, hogy a legénység minden tagja rendszeresen fogyasszon belőle.

1984-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete beválasztotta a világ 20 legfontosabb zöldsége közé.

A káposzta különösen gazdag K-vitaminban, klorofillban, E-vitaminban. Kitűnő vas, kalcium- és káliumforrás, de tartalmaz béta-karotint, rostanyagot, folsavat, tiamint (B1-vitamint) is. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik.

A káposzta rostanyag tartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet.

A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással. Ha valami nincs rendben a vastagbélben, akkor a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem működik rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.

A bélflóra pusztulása gyakori jelenség antibiotikum használata után is. Mint tudjuk, a bélflóra helyes működése rendkívül szükséges az emésztéshez. Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik ez által pedig lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

A savanyú káposztában lévő mikroorganizmusok, B- és K-vitamint termelnek, elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. A savanyú káposzta egy adagja fedezi a napi K-vitamin szükségletünket, mely fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásában. A savanyú káposzta levéből készített ital növeli az étvágyat, serkenti az anyagcserét, ugyanakkor enyhe hashajtó hatása miatt tisztítja a gyomrot és a beleket.

Az ősi Egyiptomban hittek abban, hogy a káposzta semlegesíti az alkoholt, így megelőzési célzattal, valamint a macskajaj enyhítésére is savanyított káposztát ettek.

A savanyú káposzta, sokkal több, mint egy egyszerű savanyúság. Csodákra képes gyógyítás terén! Bakos Ferenc, mátészalkai parasztorvos így írt róla:

“Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod, mit csinálsz?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod, ami éppen illik."

A káposzta segíthet a fekélybetegségek megelőzésében és gyógyításában. Kedvező hatását még a 40-es években egy amerikai orvos fedezte fel, aki 55 gyomor- és nyombélfekélyes betegével naponta 1 liter kipréselt fejes káposztalevet itatott. 3 beteg kivételével állapotuk javult. Röntgen igazolta, hogy fekélyük elmúlt, sőt a gyógyulási időtartam is hozzávetőlegesen 75%-kal csökkent. A hatásmechanizmusra azonban csak a 60-as években derült fény: a káposzta bőségesen tartalmaz olyan vegyületet (Smetilmetionin), amit maga a gyomornyálkahártya is termel, mely a gyomrot a sav maró hatásától védi.

Ha a fekély már fennáll, akkor érdemes a biztos gyógyulást hozó gyógyszerekhez fordulni, de a kiújulás megelőzésében a diétát hatásosan egészíti ki a rendszeresen fogyasztott préselt káposztalé.

A védő hatást több kémiai anyag eredményezi, így meg kell említeni a keresztesvirágúak családjához tartozó fitovegyületeket (glükozinolátok, izotiocianátok, indolok, ditiolok), az antioxidáns C- és E-vitamint, illetve a zöld és vörös fajták színét adó béta-karotint. Ezek mellett jelentős szerepe van még a káposztában lévő polifenoloknak és a klorofillnak is.

A fejes káposzta a nőknél közvetetten elősegítik az ösztrogén lebontását és eltávolítását a szervezetből, ezáltal csökkenthetik az emlő és petefészekrák kialakulásának veszélyét is. Kéntartalmú vegyületei (glükozinolátok, izotiocianátok) olyan enzimek termelésére késztetik a májat, melyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat.

A káposzta gyógyhatásai az emésztőrendszerre koncentrálódnak, de külsőleg is alkalmazható gyulladásokra és ízületi fájdalmakra. A káposzta rendszeres fogyasztása javítja a látást.

A cukorbetegek számára is ajánlatos a káposzta fogyasztása, mivel elfogyasztása után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.

A májcirrózis a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. A káposzta glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma lehetővé teszi, hogy a májbetegség gyógyításában is szerepet kapjon. Másnaposság ellen hatásos a káposztaleves fogyasztása.

A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.

Kismamák reggeli rosszullétének orvossága a friss káposzta.

A népi gyógyászat tapasztalatai szerint az ekcémát eredményesen lehet kezelni friss káposzta vagy kelkáposztalevelekkel. A megtört káposztalevélből készített borogatás a migrénnek is régi orvossága. A népi gyógyászatban a káposztát alkalmazzák még hörghurut, ekcéma, visszérgyulladás és reuma esetén is. Savanyított változatát ajánlják vérszegénység, tavaszi fáradtság, megfázás és fertőzések megelőzésére.

A káposztapakolást külsőleg különféle gennyes fekélyek, ízületi gyulladások, ízületi fájdalmak, ízületi duzzanatok, reuma, köszvény, zúzódások, ideggyulladás, gennyes fekélyek, lábszárfekély, égési sérülések, kelések, gyulladásos bőrbetegségek, vesegyulladás kezelésére használták. A mellkasra helyezve köhögéscsillapító, az alhasra helyezve a nőgyógyászati gyulladásokra hasznos.

A káposztában lévő hatóanyagok nyugtató, fertőtlenítő, hámosító tulajdonsággal rendelkeznek, a gyulladt, ödémás, fekélyes helyeken alkalmazva képes a felhalmozódott salakanyagokat a bőr pólusain keresztül a felszínre hozni és ott megkötni.

Komoly, helyi méregtelenítő hatással rendelkezik. A káposzta hatóanyagai a bőrön keresztül bejutva a problémás területre erős keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki.

Hogyan használhatod?
A káposztát lereszeljük vagy aprítógépben felaprítjuk, a felesleges nedvességet kinyomjuk belőle. Elterítjük egy akkora vászonruhán amellyel a kezelni kívánt felületet körbe tudjuk csavarni.

Felhelyezzük a pakolást a kívánt területre úgy, hogy a káposzta közvetlenül érintkezzen a bőrrel. Folpackkal körbetekerjük, hogy a nedvesség ne tudjon elszivárogni, majd törölközővel becsavarjuk, mely melegen tartja, és fáslival rögzítjük éjszakára. Gyakorlatilag készítünk egy dunsztkötést.

A káposztapakolást javasolt 2-4 héten keresztül minden este felrakni és reggel eltávolítani, vagy egészen addig alkalmazni, míg az adott problémától meg nem szabadulunk.

Égési sérülésnél, bőrbetegségeknél, gennyes fekélyeknél 1-2 óránként szükséges cserélni a pakolást egészen addig, míg a nedvedzés meg nem szűnik és a hámosodás el nem kezdődik. Ez általában a pakolás hatására 1-5 nap alatt bekövetkezik.

Intelmek a káposzta fogyasztásával kapcsolatban!
Kitűnő gyógyszerünk a káposzta, azonban fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma miatt.

Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünk nem lehet. Ha kúraszerűen szeretnénk fogyasztani, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, mely hasonló hatással van a szervezetünkre.

A savanyú káposzta fokozza a gyomorsav termelődését, ezért gyomor és nyombélfekély, vesebaj, valamint hasnyálmirigy-gyulladás esetén kerülendő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: bőrbetegségeknél, hozzávetőlegesen, fitovegyületeket, káposztafejekben, visszérgyulladás, káposztapakolást, fekélybetegségek, káposztalevélből, megszüntetésére, koncentrálódnak, legelterjedtebb, szükségletünket, gyermekáldással, tápláléknövényt, nyombélfekélyes, legtökéletesebb, izotiocianátok, salakanyagokat, tápláléknövény, felhalmozódott, tulajdonsággal, kialakulásának, rosszullétének, keringésjavító, fogyaszthatunk, csillapítására, glükozinolátok, gyógyszerekhez, smetilmetionin, fogyasztásával, méltánytalanul, szervezetünkre, fogyaszthatjuk, elszaporodását, polifenoloknak, fogyasztották, egyik legrégibb, egyik legértékesebb, legelterjedtebb zöldségfélék, éves fogyasztásunk, fejes káposzta, egyik legrégebben, mediterrán vidékeken, részegség ellen, legfontosabb tápláléknövény, savanyú káposzta, korabeli számadások, munkások rendszeresen, káposzta nemcsak, gyermekágyban fekvő, gonosz szellemektől, gólyamese francia, Nagy Fal, ENSZ Élelmezési, Mezőgazdasági Szervezete, Bakos Ferenc, Áldod Istent,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png férfi  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Esti kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Esti kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reménység és erő Krisztustól e...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Még csak most kezdődik a nap  Kerüld el az evangélium örömén...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Mindig jusson idő nevetni  Png férfi  Facebookon kaptam  Png ház  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png rózsa csokor  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Erdőn  Facebookon kaptam  Png ház  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png lepke  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Png kislány  Németh László tollából  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szívem tiéd  Németh László tollából  Png kutya  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Png lepke  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Mai harmónia kártyám  Minden harmadik...  Minden harmadik...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Leonardo da Vinci gondolata  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
egyik legrégibb, egyik legértékesebb, legelterjedtebb zöldségfélék, éves fogyasztásunk, fejes káposzta, egyik legrégebben, mediterrán vidékeken, részegség ellen, legfontosabb tápláléknövény, savanyú káposzta, korabeli számadások, munkások rendszeresen, káposzta nemcsak, gyermekágyban fekvő, gonosz szellemektől, gólyamese francia, babájukat káposztafejekben, zöldség egészségügyi, egyik matróz, magas C-vitamin, legénység minden, káposzta különösen, legtöbb tápanyagot, sötétebb színű, káposzta rostanyag, béltartalom áthaladását, nyers káposztalé, káposztalé elfogyasztása, bélflóra pusztulása, bélflóra helyes, káposztát pépesen, emésztést elősegítő, savanyú káposztában, hasznos baktériumok, adagja fedezi, napi K-vitamin, sebek gyógyulásában, káposzta semlegesíti, macskajaj enyhítésére, egyszerű savanyúság, káposzta segíthet, fekélybetegségek megelőzésében, 40-es években, amerikai orvos, gyógyulási időtartam, 60-as években, káposzta bőségesen, biztos gyógyulást, kiújulás megelőzésében, diétát hatásosan, rendszeresen fogyasztott, védő hatást, keresztesvirágúak családjához, káposztában lévő, nőknél közvetetten, ösztrogén lebontását, káposzta gyógyhatásai, emésztőrendszerre koncentrálódnak, káposzta rendszeres, cukorbetegek számára, káposzta fogyasztása, vércukor csökkenése, nagyobb mennyiségű, káposzta glutamin, nélkülözetlen aminosav, májbetegség gyógyításában, káposztaleves fogyasztása, zaklatott idegeink, stresszes helyzetek, alvási zavarok, friss káposzta, népi gyógyászat, ekcémát eredményesen, megtört káposztalevélből, népi gyógyászatban, káposztát alkalmazzák, káposztapakolást külsőleg, mellkasra helyezve, alhasra helyezve, nőgyógyászati gyulladásokra, felhalmozódott salakanyagokat, felszínre hozni, káposzta hatóanyagai, bőrön keresztül, problémás területre, káposztát lereszeljük, felesleges nedvességet, akkora vászonruhán, kezelni kívánt, kívánt területre, káposzta közvetlenül, káposztapakolást javasolt, adott problémától, pakolást egészen, pakolás hatására, káposzta fogyasztásával, káposztának mellékhatása, jódtartalma miatt, gyomorsav termelődését, bőrbetegségeknél, hozzávetőlegesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.